Dedikoitu vetyalfaputki Lunt60THa ja Lunt80THa
Dedikoitu vetyalfaputki tarkoittaa Lunt Solar Systemsin tapauksessa vanhempia vetyalfaputkia, joiden käyttökohteena oli yksinomaan auringon kromosfäärin katselu. Nykyään markkinoilla on myös modulaarisia malleja, joita tietyin muutoksin voidaan käyttää myös yötaivaan kohteiden tarkasteluun. Numero vetyalfaputken nimen yhteydessä kertoo sen apertuurin, tässä tapauksessa 60mm ja 80mm. Luntin valikoimasta löytyy myös pienempiä 35...50mm malleja, jotka ovat hintansa puolesta suosittuja aloittelijoiden keskuudessa. Intohimoiselle aurinkoharrastajalle löytyy sitten vielä suurempia 100mm ... 150mm apertuurin vaihtoehtoja. Päivätaivaan usein huono seeing eli ilmakehän rauhattomuus suosii pienemmän apertuurin käyttöä.
Lunt60THa ST 0.7Å
Lunt60THa DS 0.5Å
Lunt80THa ST 0.7Å
Lunt80THa DSII 0.5Å
60mm apertuurin dedikoitu vetyalfaputki yhdellä etalonilla. Etalonin säätö paineilmalla (PT). Estosuodatin 12mm.
Sama kuin edellä, mutta eteen lisätty 60mm toinen vetyalfa-etaloni 0.7Å puolikaistanleveydellä. Ulkoisen etalonin säätö kallistussäädöllä. Kahden etalonin puolikaistanleveys vetyalfan keskikaistalle viritettynä 0.5Å.
80mm apertuurin dedikoitu vetyalfaputki yhdellä etalonilla. Etalonin säätö paineilmalla (PT). Estosuodatin 12mm.
Sama kuin edellä, mutta etalonin perään lisätty DSII sisäinen etaloni 0.7Å puolikaistanleveydellä. Sisäisen etalonin säätö paineilmalla (PT). Kahden etalonin puolikaistanleveys vetyalfan keskikaistalle viritettynä 0.5Å.
Daystar Filters Solarscout 60DS
Dedikoitu vetyalfaputki voi olla myös mica-etalonilla varustettu. Tällöin etaloni sijaitsee hyvin lähellä okulaaria tai kameraa, jonka vuoksi se on kooltaan pienempi kuin vastaavasti Luntin vetyalfakaukoputkien tapauksessa. Optimaalisen toiminnan vuoksi Daystar Quark ja SolarScout 60DS, jota manuaalin mukaisesti kutsutaan Quark junioriksi, tarvitsee 4.2-kertaisen suurennoksen tuottavan linssijärjestelmän. SolarScout60DS tarvitsee toimiakseen virtalähteen, joka voi olla esimerkiksi 12V power bank.
Solarscout60DS on erinomainen valinta, jos haluaa suhteellisen edullisen kaukoputken valmiina kromosfäärin tarkasteluun. Hyvin kevyen rakenteensa vuoski ei aseta erityisiä vaatimuksia jalustan osalta ja on helppo ottaa mukaan laukussa tai repussa. Erityisesti protuberanssit näkyvät Solarscoutin aukkosuhteen ansiosta selkeästi ja kirkkaina.
Alla esimerkki Solarscoutin mahdollisuuksista valokuvauksen osalta. Kamerana ZWO ASI174MM, kahden kuvan mosaiikki. Mikäli kameran kanssa ei käytä kulmapeiliä, tarvitaan tarkennuksen saavuttamiseksi jatkopaloja kuvaukseen.
