Lunt 393.4 nm, 2.4 Å, Antlia 393.3 nm, 5 Å
Lähiultravioletin valon alueella oleva kalsiumin II K valo tarjoaa näkymän auringon alempaan kromosfääriin. Kromosfäärin plage-alueet hehkuvat voimakkaan magneettisen aktiivisuuden vuoksi kirkkaan valkoisina. Auringonpilkut näkyvät mustina. Erityisinä nähtävyyksinä on supergranulaatio, joka on fotosfäärin granulaatiota suurempi rakenne auringon alemmassa kromosfäärissä. Hyvän seeingin aikaan on mahdollista nähdä reunalla spiculoita.
Valon aallonpituuden lyhentyessä ilmakehän turbulenssin vaikutus kasvaa merkittävästi. Toisaalta aallonpituus on kääntäen verrannollinen erotuskykyyn. Mitä lyhyempi aallonpituus, sen pienempiä yksityiskohtia voidaan teoriassa kuvata. Johtuen ihmisen silmän luontaisesti epäherkkyydestä lähiultravioletin valolle, on monelle näkymä hyvin himmeä tai pikimusta. Tästä syystä Ca II K on enimmäkseen kuvaukseen tarkoitettu aallonpituus. Helpompi aallonpituus visuaalikatseluun on Kalsiumin II H valo, johon valmistaa suodatinta Daystar Filters.
Tärkeä huomautus: Luntin Ca II K moduuli soveltuu visuaalikatseluun, siinä missä eri valmistajien CaK-suodattimet eivät ole tarkoitettuja visuaalikatseluun lainkaan. Erona moduulin usean eri suodattimen kokonaisuus, jossa infrapuna ja ultraviolettisäteilyn suodatus on huomioitu. Yksittäinen kalsiumin k-viivan valon suodatin päästää läpi silmän kannalta liikaa valoa ja erityisen vaarallista ultraviolettivaloa.
Auringonpilkkuryhmä kesällä 2023.
TS Optics 102mm f/11, 60mm apertuurimaski, Lunt Ca II K 12mm, Player One Apollo-M Mini. Televue Powermate barlow 5x.
Kalsiumin II K valoa kutsutaan myös alemmaksi kromosfääriksi. Käytetyn suodatinjärjestelmästä riippuen on mahdollista kuvata monia samoja yksityiskohtia kuten vetyalfan ylemmässä kromosfäärissä. Luntin 12mm kalsium-moduulin avulla näkyvät roihupurkaukset, protuberanssit ja satunnaisesti filamentteja. Protuberanssit eivät yleensä ole samalla tavalla selkeitä ja kirkkaita kuten vetyalfan aallonpituudella. Toisaalta aallonpituudelle tunnusomaisen korkeamman erotuskyvyn johdosta protuberanssit ovat välillä hyvinkin näyttäviä ja kirkkaita!
Erittäin näyttävä purkautuva protuberanssi eräänä kevätpäivänä vuonna 2022. Optiikan roskat vie vähän pisteitä, mutta kyllähän tätäkin muistelee mielellään. Tässäkin yhteydessä 15 minuuttia oli pitkälti koko tapahtuman aika-ikkuna, joten hyvällä onnella on aurinkokuvauksessa suuri merkitys.
TS Optics 101mm f/11, Lunt Ca II K 12mm moduuli, Player One Apollo-M Mini (IMX429), Sky-Watcher AZEQ6GT. Kahden eri valotuksen yhdistelmä, jossa kuvattu kiekko normaalisti ja purkautuva protuberanssi kiekkoa ylivalottaen. Orientaatio ei ole korjattu.
Youtube-videolla on valikoima ilmiöitä Ca II K valossa. Materiaalia vuosilta 2022-2025 arkistojen uumenista.
Yllä olevassa animaatiossa tuikahtaa C-luokan roihupurkaus kalsiumin II K valossa. Spektrin toisessa ääripäässä oleva valo on vaativa mutta lumoavan kaunis näkymä auringon magneettikentän ilmiöihin!
Sivuston kuvat ja animaatiot Petrus Kurppa, ellei toisin mainita. Osa oikeuksista pidätetään, harjoitusmateriaalin ollessa CC BY-NC-SA lisenssin alaista.
Älä milloinkaan katso kaukoputkella aurinkoon ilman aurinkosuodatinta!
We need your consent to load the translations
We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details in the privacy policy and accept the service to view the translations.