Daystar Filters Quark Chromosphere

Yhdysvaltalainen Daystar Filtersin valmistama Quark Chromosphere tarjoaa monipuolisen vetyalfasuodattimen eri kaukoputkien kanssa käytettäväksi. Quark Chromosphere ei sellaisenaan ole valmis vetyalfaputki, vaan vaatii toimiakseen linssikaukoputken ja apertuurista riippuen lisäsuodatusta (IR UV estosuodatin; D-ERF, dielektrinen lämmönestosuodatin). 

Sama valmistaja tarjoaa myös Quark Prominence mallin, joka leveämmän puolikaistanleveyden ansiosta tuo paremmin esiin himmeiden protuberanssien rakenteet. Myös Quark Chromosphere tarjoaa hyvin näyttäviä yksityiskohtia protuberansseista ja on erityisesti pinnan yksityiskohtien osalta verraton. 

Verrattuna Luntin etaloneihin, toimii Quarkin säätö sähköllä lämmitykseen perustuen. Quarkin rungossa olevasta säätönupista voi valita jokaiselle yksilölle parhaan näkymän vetyalfan keskikaistalla. 

Quark Chromosphere tutuksi

Visuaalikäyttöön ja valokuvaukseen

Quark Chromospheren rakenne pitää sisällään kierteet tarkentimeen tai kulmapeiliin kiinnittämiseksi, estosuodattimen, 4.2-kertaisen telesentrisen linssijärjestelmän, joukon optisia suodattimia ja lämmityksen avulla säädettävän etalonin näiden keskellä. Toisessa päässä on adapteri okulaarikiinnitystä varten. Lisätarvikkeilla Quarkin kanssa voi käyttää myös 2" okulaareja. Quarkin etalonin säätö perustuu lämmitykseen ja vaatii toimiakseen joko verkkovirtaa adapterin avulla tai virtaa esimerkiksi virtapankista. Tietokoneen USB-liitäntä ei anna tarpeeksi virtaa Quarkin toimintaan.

Quarkin optimaalinen toiminta edellyttää polttoväliä 4.2-kertaisesti suurentavaa linssijärjestelmää. Tämän johdosta Quark Chromosphere tarjoaa yleensä vain rajatun alueen auringon kiekosta, toisin kuin Luntin vetyalfakaukoputkilla. Kun kohdalle osuu hyvälaatuinen Quark Chromosphere vähintään 0.5 ångströmin puolikaistanlevydellä, on rajatut näkymät auringosta huikean yksityiskohtaisia. Erityisesti 100mm apertuurin jälkeen protuberanssien hienorakenteet tulee aina vain näyttävimmin esiin. 

Riippuen käytetystä apertuurista, puhutaan usein Quarkin tapauksessa D-ERF suodattimen käytöstä tai apertuurin sisäisestä suodattimesta (sub aperture filter). Kaukoputken apertuurin ollessa 80mm luokkaa, riittää vielä IR UV suodatin. Käytännössä tällaisen suodattimen vaikutus ei ole suuri, eikä 80mm apertuuriluokka ole vielä kovin suuri rasitus Quarkin estosuodattimelle. Suurempien apertuuriluokkien kanssa on suositeltaa käyttää laadukasta dielektrisesti päällystettyä lämmönestosuodatinta (D-ERF). Tällöin kaukoputken etupäässä oleva punaisen sävyinen suodatin estää tarpeettomia aallonpituuksia pääsemästä kaukoputkeen, jolloin Quark ei ylikuumene liikaa. Liiallinen lämpökuormitus lyhentää Quarkin estosuodattimen ikää. Sama vaikutus on altistuminen kosteudelle. Pakkasessa Quarkkia ei pidä milloinkaan varastoida. 

Quark Chromosphere on aloitteleville aurinkoharrastajille suunnattu tuote, jossa hinnan alhaisuuden perusteella laaduntarkistusta tehdään vähäisesti. Tästä johtuen eri yksiköiden välinen laatu voi olla joskus hyvinkin suuri puolikaistanleveyden osalta tai kentän epätasaisuuksien kohdalla. Tämä näkökulma kannattaa selvittää etukäteen, jottei tule ikävänä yllätyksenä mahdolliset laatuvaihtelut.

Etalonin säätö

Oppikirjanomainen esimerkki Quarkin säätönupin asetuksien kokeilusta.

Quark Chromospheren etalonin säätö tapahtuu yksinkertaisemmin kuin painesäädettävän vetyalfaputken tapauksessa. Pinnan yksityiskohdat erottuvat parhaiten vetyalfan keskikaistalla 656.28nm (eng. CWL). Samoin protuberanssien yksityiskohdat tulevat samalla asetuksella erinomaisesti näkyviin. Jokaiselle Quarkille on yksilöllistä, missä kohtaa säätöasteikkoa näkymät ovat parhaimmilaan. Uuden Quarkin kanssa tämä kannattaa tehdä aluksi ajan kanssa, sillä paras säätö on kesäaikaan käytännössä aina sama. Lähinnä merkittävän lämpötilaeron vallitessa voi olla tarve siirtää nuppia pykälä tai pari. 

Vetyalfan keskikaistan sijaan näkymä voi olla vetyalfan sinisessä siivessä tai vastaavasti punaisessa siivessä. Näkymät ovat oikein pitkälle vietynä hyvinkin kirkkaat ja vailla yksityiskohtia. Kun näkyviin alkaa tulla enemmän yksityiskohtaisuutta, kuten tunnusomainen "appelsiininkuori-pinta", aletaan lähetyä vetyalfan keskikaistaa. Kuvan tummuminen on myös hyvä merkki. Vetyalfan siivet mahdollistavat nousevien tai laskevien protuberanssien tarkkailun (doppler-siirtymä). Kiekon reunalla näkyvät spiculat erottuvat paremmin vetyalfan siivissä. Ellermanin pommit ("viikset") näkyvät niin ikään ainoastaan virittämällä etalonin tarkoituksellisesti jompaan kumpaan vetyalfan siipeen.  Sekä sininen että punainen siipi näyttää muutoin identtiseltä, poislukien mahdollisesti doppler-siirtyneet kohteet (protuberanssit). 

Etalonin säädön perustuessa lämpötilan muutoksiin, kannattaa antaa näkymän tasaantua noin 15 minuuttia ennen kuin tekee päätöksen kuvanlaadusta. Lähellä nollakeliä tai pienen pakkasen aikaan Quark Chromosphere ei välttämättä saavuta optimaalista lämpötilaa virityksen kannalta. Samoin oikein kuuman kesäpäivän aikaan ongelmaksi voi tulla liian korkea lämpötila. Etalonin optimaalisen toiminnan kannalta kaukoputkesta pitäisi tulla Quarkille 4.2-kertaisen telesentrisen linssijärjestelmän kanssa kerrottuna f/30 aukkosuhteen valokartio. Jos kaukoputki on nopea linssiputki, ei kaikkein parasta suorituskykyä saada hyödynnettyä. 

Hienosäätöä kameran kriittisen sämpläyksen osalta

Quark Chromosphere toimii parhaiten f/30 aukkosuhteella, jolloin pinnan yksityiskohdat tulevat parhaiten esiin. Kameran kriittisen sämpläyksen osalta sama arvo ei ole kameran pikseleiden osalta välttämättä ideaali, jonka vuoksi oikein pieteetillä Quarkin parasta optimointia voi miettiä lisäämällä polttovälinlyhentäjä Quarkin ja kameran väliin. Edulliset 0.5x-kertaisen lyhennyksen tarjoavat 1.25" tai 2" polttovälinlyhentäjät yleensä eivät ole kovin hyvälaatuisia kuvakentän reunoilta. 

Quarkille sopii parhaiten kamerakenno suurilla pikseleillä, kuten IMX174 tai IMX432. Nämä kaksi vaihtoehtoa tarjoavat myös erinomaisen nopean FPS:n kuvaukseen, joka tulisi polttovälin kasvaessa pysyä noin 15-30 sekunnin sisällä. Korkean resoluution kuvauksessa liian pitkä kuvausaika helposti pehmentää kuvaa auringon runsaan dynamiikan johdosta. 

Hienosäätöä kiinnityksen osalta

Quarkin etalonin toiminta edellyttää 4.2-kertaista suurennosta antavaa telesentristä linssijärjestelmää, jonka vuoksi tarkennuspiste siirtyy normaalia kauemmas. Mikäli kulmapeiliä ei käytetä, tarvitaan usein tarkennuksen saavuttamiseksi jatkopala jos toinenkin. Quarkin mica-etaloni on herkkä kallistuksen suhteen, jonka vuoksi kaikkein paras kiinnitys Quarkin ja tarkentimen välillä on kierteillä tapahtuva kiinnitys. Yli 1 asteen kulma optisen akselin alueella vaikuttaa etalonin toimintaan.

ERF ja täyden apertuurin D-ERF (lämmönestosuodatin)

Yli 80mm apertuurin linssiputkien kanssa suositellaan käyttämään ERF:iä, eli englanniksi Energy Rejection Filter (lämmönestosuodatin). Tällä pyritään välttämään Quarkin ylikuumentuminen ja pahimmassa tapauksessa etalonin vaurioituminen. Quarkin estosuodatin kestää kovaa käsittelyä, mutta liiallinen lämpösäteily lyhentää estosuodattimen käyttöikää merkittävästi. Esimerkkejä heikon tai kohtalaisen hyödyn tarjoavista lämmönestosuodattimista on IR UV estosuodatin ja punainen värisuodatin. Parempi vaihtoehto on jo esimerkiksi syväntaivaan kuvaukseen tarkoitettu Ha suodatin. Tässä yhteydessä sitä käytetään ainoastaan vähentämään ei-toivottuja aallonpituuksia. Sub-aperture ERF viittaa mihin tahansa edellä mainittuun suodattimeen joko Quarkin 1.25" tai 2" adapteriin kiinnitettynä taikka kauemmas tarkentimeen 2" jatkopalalla kiinnitettynä. Ongelmaksi voi muodostua kaukoputken sisällä tapahtuva edestakaisin liikkuva lämpösäteily, joka heikentää kuvanlaatua. Lisäksi vaarana on kaukoputken etupäästä heijastuva kirkas valo. 

Parhaan lopputuloksen saamiseksi suuremmille (101mm ja suuremmat) linssiputkille suositellaan täyden apertuurin D-ERF:iä. Termi tulee sanoista dielektrisesti päällystetty lämmönestosuodatin. Suodattimen sijaitessa kaukoputken etupäässä, ei lämpösäteily pääse lainkaan putken sisälle, ja etaloni pysyy kaistalla usean tunnin kuvaussession jälkeenkin. Lisäksi arvokkaalta tuntuva sijoitus kannattaa pitkässä juoksussa, kun estosuodattimen turha kuormitus vältetään. 

Täyden aukon D-ERF ei sellaisenaan ole aurinkosuodatin, eikä sen läpi pidä ikinä katsoa aurinkoa ilman varsinaista suodatinta. D-ERF voi olla pelkästään vetyalfan aallonpituudelle soveltuva, taikka kolmelle eri aallonpituudelle Tri-D-ERF (Ha, Ca IIK ja Ca II H). Mahdollisten heijastusten välttämiseksi D-ERF:iä on hyvä kallistaa hieman. 

Quark-kuvastoa

Alla olevissa kuvissa Quarkin käytön arkea. Pienikokoisen 1.25" kulmapeilin käyttö on mahdollista, mutta saattaa tuottaa ruuvikiinnityksen osalta optisen akselin kallistumista. Newtonin renkaita on helppo torjua riittävän suuren kameran kallistuksen tarjoavalla adapterilla. Kuvassa Rowan Astronomyn tuote. Pitkän polttovälin kaukoputkella jatkopalan kera kuvauskokoonpano on epäkäytännöllisen pitkä. Jalustan kolmijalkaan osuminen on syytä ottaa huomioon! Quark Jr. eli SolarScout60:n Quark ja normaali Quark rinnakkain. Quarkin etalonin edessä oleva 4.2-kertainen linssijärjestelmä (barlow). Estosuodatin sijaitsee kierteellä kiinnitettynä linssijärjestelmän etupuolella. 

Korkean resoluution kuvaus ja animaatio

Mitä suuremmalla apertuurilla ja polttovälillä voidaan kuvata, sitä enemmän voidaan erottaa auringon kromosfäärin hienorakenteita niin kiekon alueelta kuin protuberanssien eri osien väliltä (Quark Chromosphere). Kiekon alueella esimerkiksi roihupurkauksen eri vaiheet tarjoaa henkeäsalpaavan ikimuistoisia näkymiä.

Sivuston kuvat ja animaatiot Petrus Kurppa, ellei toisin mainita. Osa oikeuksista pidätetään, harjoitusmateriaalin ollessa CC BY-NC-SA lisenssin alaista.

Älä milloinkaan katso kaukoputkella aurinkoon ilman aurinkosuodatinta! 

We need your consent to load the translations

We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details in the privacy policy and accept the service to view the translations.