Aurinkoprisma tutuksi

Aurinkoprisman rakenne ja suodattimet

Tärkeää: Osa aurinkoprismoista on tarkoitettu ainoastaan valokuvaukseen. Visuaalikatseluun turvallinen aurinkoprisma sisältää aina vähintään ND3 suodattimen, jonka lisäksi on hyvä käyttää polarisaatiosuodinta tai kirkautta himmentävää kontrastisuodatinta (G-Band 430.3nm, Continuum 540nm). 

Aurinkoprisma tunnetaan myös Herschelin prismana, keksijänsä John Herschel'in (1792-1871) mukaan. Se sopii visuaalikatseluun ja valokuvaukseen linssikaukoputkien avulla. Muiden kaukoputkimallien kanssa riskinä on ylikuumentuminen, eikä se siten sovellu peilikaukoputkille. Prisman lasipinnan trapetzoidaalinen leikkaus heijastaa noin 4.6% valosta okulaaria tai kameraa kohti. On tärkeää ymmärtää, että auringon valosta 4.6% kaukoputken tiivistämänä on vaarallisen kirkasta ihmissilmälle. Turvalliselle tasolle valon määrää pitää edelleen himmentää vähintään ND3 (Neutral density filter).  Loput valosta heijastuu pois, joko keraamisen levyn pintaan tai "lämpökaivoon". Aurinkoprisman runko voi tästä syystä kuumentua pitkän käytön aikana. 

Pelkästään valokuvaukseen tarkoitettuja harmaasuodatttimia (ND filter) on ND1.8, ND0.9, ND0.6. Nämä läpäisevät liikaa valoa visuaalikatseluun, mutta eivät ole ongelma kameran optiikalle. Yleensä tarve vähäisempään valon suodatukseen tulee kyseeseen barlow-linssien ja kontrastisuodattimien tapauksessa. 

Sivuston kuvat ja animaatiot Petrus Kurppa, ellei toisin mainita. Osa oikeuksista pidätetään, harjoitusmateriaalin ollessa CC BY-NC-SA lisenssin alaista.

Älä milloinkaan katso kaukoputkella aurinkoon ilman aurinkosuodatinta! 

We need your consent to load the translations

We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details in the privacy policy and accept the service to view the translations.