Huolellinen ja turvallinen auringon katselu kaukoputkella edellyttää asianmukaisen aurinkosuodattimen tai riittävän hyvin varustellun aurinkoprisman käyttöä. Tutustu huolellisesti eri välineiden ja laitteiden käyttöohjeisiin ennen käyttöä, sillä kaikki aurinkoharrastuksen vimpaimet eivät sovellu lainkaan visuaalikatseluun. Auringon kirkkautta on syytä kunnioittaa ja pitää jokaisen katselukerran kohdalla hyvää huolta turvallisesta katselusta itselle ja muille henkilöille.
01
Kaukoputken etupuolelle asetettu aurinkokalvosuodatin on syytä tarkastaa joka kerta. Muun laitteiston kuntoa on hyvä seurata säännöllisin ajoin. Älä käytä viallista suodatinta tai laitetta. Vetyalfaputken tapauksessa estosuodattimen käyttö on välttämätöntä. Huolehdi ettei aurinkokalvosuodattimen itse valmistettu kehys lähde helposti pois paikoiltaan esimerkiksi tuulenpuuskan tai tärähdyksen johdosta.
02
Turvallisen visuaalikatselun kannalta eri aurinkoharrastuksen laitteet ja välineet sisältävät useita eri suodattimia ihmisnäön kannalta haitallisen infrapuna- ja ultraviolettisäteilyn poistamiseksi. Suodattimien poistaminen tai vaihtaminen on tavanomaista aurinkokuvauksen osalta, mutta ei sovellu visuaalikatselun kohdalla.
03
Kaukoputken suodatinta tai välineitä vaihtaessa (esimerkiksi aurinkoprismasta Quark Chromosphereen), siirrä aina kaukoputki pois auringosta. Turvallista on myös täksi ajaksi laittaa linssisuojus kaukoputken eteen.
04
Pitkäaikainen oleskelu auringossa on syytä huomioida peittävillä vaatteilla ja aurinkovoiteella. Muista pitää taukoja ja juo tarpeeksi vettä. Varsinkin aurinkokuvaajalla voi olla ongelmana auringonpistos, jos ei malta lähteä pois putken ääreltä. Älä jätä kaukoputkea yksin, jolloin ulkopuoliset voivat vahingossa tehdä jotain esimerkiksi suodattimien kiinnitykselle.
Baaderin ND5 aurinkokalvosuodatin on kenties suosituin ja edullisin vaihtoehto harrastajille eri kaukoputkille sopien. Lasisuodattimet ovat arvokkaampia, eivätkä ole optisesti aina erityisen laadukkaita. Lisäksi näiden kera usein tulee värisävy auringolle, joka saattaa olla toivottu lisä tai ei.
Tärkeä huomautus: Baaderin ND3 aurinkokalvosuodatin on tarkoitettu ainoastaan valokuvaukseen. Tämä kalvo läpäisee liian paljon valoa visuaalikatselua varten. Varmista aina aurinkokalvosuodatinta hankkiessa sen suodatusarvo ND5!
Päivätaivaan auringon katselu on mukavaa puuhaa kesäpäivien aikana, kun kylmä ja kosteus ei kangista katselijaa. Haasteena voi toisaalta olla helteet ja hajavalon katselua häiritsevä vaikutus.
Kaukoputken näkymä on himmeämpi kuin valaistus päivällä. Hajavaloa on helppo torjua kevyellä mutta valoa läpäisemättömällä peitteellä tai esimerkiksi sateenvarjolla. Sateenvarjoa käytettäessä on hyvä varmistaa, ettei se osu kaukoputkeen esimerkiksi tuulenpuuskan tapauksessa. Silmältä kestää hetki sopeutua katselemaan kaukoputken kuvaa, jos on viettänyt aikaa päivänvalossa aikaisemmin.
Auringon katselu Suomessa leveyspiiristä riippuen on parhaimmillaan kevätpäivistä syysiltapäiviin. Talvi on Turun korkeudella mahdollinen mutta varsin haastava erityisesti tammikuussa. Matalalla oleva aurinko on vaikea tarkentaa ja ilmakehän väreily on voimakkaampaa matalalla taivaanrannassa. Älä pety, jos aloitat aurinkoharrastuksen marras-joulukuussa, edessä on vielä valoisampia aikoja!
Aurinkohavaintoja tehdessä korostuu ilmakehän turbulenssi eli väreily, jota harrastajat kutsuvat seeingiksi. Lisäksi paikalliset olosuhteet voivat vaikuttaa merkittävästi paikalliseen seeingin laatuun. Lähellä vesialuetta tai nurmikko on paikan osalta paras valinta, usein aamulla ja myöhään iltapäivällä seeing on parhaimmillaan. Erityisesti kaupunkialueella lämpenevät pinnat kuten asfaltti, talojen katot ja rakennelmat heikentävät paikallista ilman väreilyä.
Erityisesti auringon minimin aikaan pinnalla ei välttämättä näy lainkaan tai hyvin vähän auringonpilkkuja. Tällöin fotosfääriä tarkastellessa ei ole paljon katseltavaa ja tarkentaminen voi osoittautui haasteeksi. Auringon reunan avulla tarkennuksen saa suuremmalla suurennoksella melko hyvin kohdilleen.
Yllä oleva kuva antaa hieman vääränlaisen kuvan visuaalikatselun näkymästä vetyalfaputkella. Monokromaattinen, yksinomaan punainen valo vaatii ihmissilmältä totuttelua ja hyvää hajavalon torjuntaa. Vetyalfan yksityiskohtien näkyminen on vaativampaa aloittelijalle kuin fotosfäärin näkymät. Aurinkokuvauksen tulokset perustuvat ihmissilmää herkempään kamerakennoon ja kontrastin ja yksityiskohtien ja värien esiintuomiseen jälkikäsittelyllä.
Visuaalikatselussa sininen ja punainen valo sumentavat näkymää. Erityisesti Baaderin tai muun valmistajan aurinkokatseluun tarkoitettu Solar Continuum suodatin tuo merkittävästi kontrastia ja rauhoittaa kuvan väreilyä. Kuva on vihreä sävyltään, joka vaatii totuttelua. Edullisempia vaihtoehtoja on värisuodattimet. Punainen ja vihreä värisuodatin toimivat sinisen suodattimen lisäksi erikseen käytettynä. Sininen suodatin auttaa tuomaan granulaation yksityiskohdat paremmin esiin, siinä missä vihreä ja punainen sopivat auringonpilkkujen yksityiskohtien kanssa.
Muista aina käyttää kontrastisuodattimen lisäksi varsinaista aurinkosuodatinta!
Sivuston kuvat ja animaatiot Petrus Kurppa, ellei toisin mainita. Osa oikeuksista pidätetään, harjoitusmateriaalin ollessa CC BY-NC-SA lisenssin alaista.
Älä milloinkaan katso kaukoputkella aurinkoon ilman aurinkosuodatinta!
We need your consent to load the translations
We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details in the privacy policy and accept the service to view the translations.