Auringonpilkkujen magneettinen luokittelu
Fotosfäärin aktiiviset alueet (eng. Active region), jonka yhteydessä auringonpilkkuryhmät esiintyvät, saavat yksilöllisen numeroinnin ilmestyessään ensimmäistä kertaa kiekon alueelle. Lisäksi pilkkuryhmän magneettinen luokitus kertoo sen todennäköisyyksistä tuottaa roihupurkauksia.

Stonyhurstin kiekko lisättynä auringon koko kiekon fotosfäärikuvaan. Kiekko koordinaatistolla on lisätty Photoshopin avulla liittämällä se kuvaan uutena tasona, jonka jälkeen sen kohdistus kiekkoa vasten on tehty manuaalisesti. Tässä tapauksessa koordinaatiston läpinäkyvyyttä on lisätty, jotta itse aurinko pääsee oikeuksiinsa eikä asteikko peitä mahdollisesti yksityiskohtia alleen.
Protuberanssien luokittelu Zirinin mukaan
Auringon kiekon reunalla näkyvien protuberanssien luokittelun taustalla on niiden muoto ja tyyppi. Luokittelu on peräisin Harold Zirin'in teoksesta Astrophysics of the Sun.

Protuberanssin magneettisen luokituksen mukaan se luokitellaan kahteen luokkaan. Ensimmäisen luokan protuberanssi (eng. Quiescent) on pitkäikäinen, usein suurikokoinen. Protuberanssin liike on hitaanpuoleista. Muodon perusteella voidaan jakaa näitä protuberansseja päätyyppien mukaisesti A (pensasaita), B (verho, liekki/viuhka), C (kaari, laituri), D (kumpu, epäsäännöllinen kaari, fragmentti), E (hitaasti purkautuva protuberanssi). Vakiintuneita suomenkielisiä ilmaisuja ei ole olemassa, mutta harrastaja voi halutessaan käyttää esimerkkinä annettuja käännöksiä. Yhteisymmärryksen nimissä on suositeltavaa käyttää englanninkielisiä termejä väärinkäsitysten välttämiseksi.
Luokan II protuberanssit ovat yleensä nopeita ja lyhytkestoisia. Poikkeuksen muodostaa lähinnä erityinen LDE tyypin I (roihupurkauksen jälkivaiheen silmukat), joka voi kestää joskus useita tunteja. Nämä protuberanssityypit liittyvät usein roihupurkaukseen ja liike niiden alueella on erityisen nopeaa. Tyyppi F (purkautuva protuberanssi), G (surge), H (spray), I (post flare loops). Erityisenä huomiona tyypin F protuberanssi ei ole CME eli koronan massapurkaus. Näiden kahden eri ilmiön taustalla on usein yhteys, mutta harrastajan vetyalfaputkella ei nähdä auringon koronan alueelle.
Zürich/McIntosh-luokitus
Auringonpilkkuryhmien magneettinen luokitus pohjautuu Zürich/McIntosh-järjestelmään. Sen avulla arvioidaan kestoa, tyypillistä kehityskaasta, pilkkuryhmän kompleksisuutta, rakennetta, polaarisuutta eli napaisuutta, kokoa ja laajentumista auringossa.

Stonyhurstin koordinaatisto lisättynä auringon koko kiekon fotosfäärikuvaan. Koordinaatisto on lisätty Photoshopin avulla liittämällä koordinaatisto uutena tasona, jonka jälkeen sen kohdistus kiekkoa vasten on tehty manuaalisesti. Tässä tapauksessa koordinaatiston läpinäkyvyyttä on lisätty, jotta itse aurinko pääsee oikeuksiinsa eikä asteikko peitä mahdollisesti yksityiskohtia alleen.