Valikoima suosituksia ja linkkejä eteenpäin aurinkoharrastuksesta kiiinnostuneelle ja aurinkokuvauksen kanssa edistyneelle. Turvallinen ja huolellinen auringonkuvaus on uniikki harrastus, josta riittää iloa myös vuoden pimeän vuodenajan aikaan.
Aloittelevan aurinkokuvaajan kannattaa harkita huolella, ennen kuin tekee ostopäätöksiä oman ensimmäisen kuvauskaluston suhteen. Oman kuvauspaikan paikallinen seeing eli ilmakehän väreily on hyvä selvittää etukäteen. Jos esimerkiksi kuvauspaikan yhteydessä on paljon asfalttia tai rakennettua ympäristöä, on se kesäkuumalla kuvanlaatua merkittävästi huonontava tekijä. Ruohikko ja vesistö on paras paikka aurinkokuvaamiselle.
Päivätaivaan seeing on usein huono, joten yhden tai edes muutaman päivän perusteella ei kannata tehdä liian lopullisia päätelmiä. Usein ilmakehän rauhallisuus on parhaimmillaan aamulla ja myöhemmin iltapäivällä. Vuodenajoista myöhäinen syksy, talvi ja aikainen kevät on aurinkokuvauksen kannalta vaikeita auringon ollessa matalalla taivaanrannassa. Tällöin tarkentaminen voi tuntua liki mahdottomalta.
Edullisin tapa aloittaa aurinkokuvaus auringonpilkkujen osalta on hankkia aurinkosuodatin jo olemassa olevalle kameralle tai kaukoputkelle.
Linssikaukoputket ovat kaikkein monipuolisin vaihtoehto eri aurinkosuodattimille. Edullinen akromaatti on erinomainen aurinkokuvaukseen, hieman arvokkaammat ED-linssiputket ovat usein paremmalla tarkentimella varustettuja. Suositeltava apertuuriluokka on 40 - 80mm. Pieni kaukoputki on helppo ottaa mukaan lyhyenkin kuvaustuokion ajaksi tai paremman kuvauspaikan luokse siirtymiseksi. Isompaan 100-150mm apertuuriluokkaan kannattaa tähdätä, jos tietää oman paikallisen seeingin olevan melko usein hyvä ja ison kaukoputken kanssa on käytössä tukeva jalusta. Aurinkokuvauksessa voi käyttää ekvatoriaalista tai atsimuutalista jalustaa. Myös kamerajalusta käy, joskin kaksi jälkimmäistä on animaatioiden valmistuksen myötä haastavampia.
Paikallisten tähtiyhdistysten järjestämiä aurinkonäytöksiä kesäaikaan kannattaa hyödyntää, mikäli vetyalfaputken hankinta kiinnostaa. Tällöin saa ainakin visuaalikatselun osalta esimakua, miltä näkymät vaikuttavat. Kuvauksen osalta kannattaa kysyä yhdistyksiltä käyttökokemuksia eri vaihtoehdoista.
Aurinkoharrastuksen ensiaskeleita ottaessa kannattaa tutustua muiden harrastajien eri kokoonpanoilla aikaansaamiin lopputuloksiin, ja hyödyntää käyttökokemuksia oman kaluston hienosäätöön ja peruskäytön opetteluun. Erityisesti englanninkielillä löytyy paljon neuvoja kuinka päästä alkuun, hyvällä kielipäällä myös saksan ja ranskan kielisiltä foorumeilta löytyy lisää informaatiota.
Suomen kielellä tietoutta löytyy Ursan avaruus.fi/foorumin aurinko-osiosta. Valmistajien sivuistoilta löytyy pienellä vaivalla teknistä tietoa lisää ja jonkin verran ohjeita peruskäytöstä.
Eri harrastajien esimerkkejä aurinkokuvauksen kuvankäsittelyn prosessista löytyy verkosta ja Youtube:sta runsaasti englanninkielellä.
Valikoima alan englanninkielistä kirjallisuutta aihepiirin syvempään syynäykseen. Suurten kaupunkien yliopistokirjastot ovat avoimia myös suurelle yleisölle. Näiden kirjastojen kokoelmista löytyy erinomaisia teoksia!
Solar Astronomy Book tarjoaa hyvin kattavan sisällön auringon kuvaamisesta piirroshavaintoihin, sivuten tekniikkaa ja käytäntöä perusteellisesti. Christian Viladrich ja teoksen muut kirjoittajat ovat aurinkokuvauksen huippunimiä.
Erittäin suositeltava teos ennen kaukoputkien tai suodattimien ostamista. Alan moderni käsikirja.
Toinen erityisesti havaintojen ja kuvien yksityiskohtien ilmiöiden tulkintaan apua tuova teos ylitse muiden on Observing the Sun, jonka on kirjoittanut Jamey L. Jenkins. Pienen koonsa ansiosta mahtuu mukaan hyvin myös havaintopaikalle.
Vakavasti suositeltava kirjahankinta aurinkonäytöksiä järjestäville henkilöille ja yhdistyksille.
Suomeksi ei toistaiseksi löydy pelkästään aurinkokuvauksesta kertovaa modernia kirjaa. Ursan julkaisema Tähtiharrastajan käsikirja 2 tarjoaa hyvän pohjustuksen harrastuksen perusasioista. Opuksen on toimittanut Kari Kaila ja Hannu Määttänen.
Jonkin verran tietoa löytyy teoksesta Tähtivalokuvaus, jonka on toimittanut Jorma Koski. Aurinkokuvausta käydään teoksessa läpi lyhyesti. Esimerkkinä täydellisen auringonpimennyksen eri vaiheiden valotuksien pituuden arvoja.
Suurelle yleisölle suunnattuja teoksia ovat muun muassa Lähin tähtemme (käännös Tuukka Perhoniemi) ja Aurinko: tähden tarina (Leena Tähtinen ja Silja Pohjolainen). Molempien teoksien aihe käsittelee aurinkoa monipuolisesti tiedenäkökulmaa painottaen. Mainiot kirjavinkit sateisten päivien varalle. Teoksien avulla löytyy hieman apua englanninkielisten termien suomenkielisille vastineille.
Sivuston kuvat ja animaatiot Petrus Kurppa, ellei toisin mainita. Osa oikeuksista pidätetään, harjoitusmateriaalin ollessa CC BY-NC-SA lisenssin alaista.
Älä milloinkaan katso kaukoputkella aurinkoon ilman aurinkosuodatinta!
We need your consent to load the translations
We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details in the privacy policy and accept the service to view the translations.